Bir Nostaljik Atıştırmalık: Kavurga Mısır Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kültürümüzde geniş yeri bulunan kuruyemiş, ailece geçirdiğimiz zamanlarda severek yediğimiz ve misafirlerimize ikram ettiğimiz atıştırmalıklar. Ancak birçoğumuz, tükettiğimiz kuruyemişlerin özelliklerinden ve faydalarından habersiziz.

Kimilerinin çıtır mısır olarak adlandırdığı ve birçok kişi tarafından soslu mısır olarak bilinen kavurga da bu kuruyemişlerden biri. Oldukça nostaljik ve lezzetli olan bu atıştırmalık hakkında merak ettiğiniz bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kavurga Nedir?

Sözlük anlamı ile incelendiğinde kavurga, Türk kavimlerine özgü bir kuruyemiş çeşididir. Çoğunlukla buğday taneleri ve çeşitli bitkilerin tohumları kullanılarak yapılır. Günümüzde kavurga kelimesi, özel yöntemlerle kavrulan ve çıtır forma kavuşan mısırdan yapılan bir kuruyemişi ifade eder.

Birçok kişinin çıtır mısır ya da soslu mısır olarak tanıdığı kavurga, karışık kuruyemişlerin de vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsan sağlığına olumlu etkileri sayesinde değerli bir besin kaynağı haline gelen kuruyemişin 100 gramı yaklaşık olarak 86 kaloridir.

Oldukça lifli bir yapıya sahip olan mısır kullanılarak üretilen kavurga, kilo vermek isteyen ve formuna dikkat edenler için de ideal bir atıştırmalıktır. Düşük kalorili ve lifli olması sayesinde ara öğünlerde tüketilebilir. Ancak doğru miktar, beslenme uzmanınız ya da diyetisyeniniz tarafınca belirlenmelidir.

Karbonhidrat bakımından zengin olan kavurga, tüketenlerin kendilerini daha enerjik hissetmelerine de yardımcı olur. Özellikle yaz aylarında, öğle yemeğinden sonra hissedilen ağırlıkla başa çıkmak amacıyla atıştırmalık olarak değerlendirilebilir.

Çay, kahve ve diğer sıcak içecekler kadar asitli içeceklerle de tüketilebilir. Akşam saatlerinde televizyon izlerken ya da sevdiklerinizle sohbet ederken keyifli bir atıştırmalıktır. Ancak içerdiği karbonhidrat nedeniyle yatmadan önce tüketilmesi önerilmez.

Kavurga mısır, sade ya da soslu olarak tercih edilebilir. Soslu bir lezzet yaratmak için çeşitli baharatlar ve özler kullanılabilir. Ülkemizde soslu mısır olarak tüketilen kuruyemişler, kavurganın sosla karıştırılmasından elde edilir. Ancak soslu halde tüketilen bu kuruyemişlerin kalori miktarının, sade kavurgaya kıyasla oldukça yüksek olduğunu hatırlatalım.

Hacıbaba Kuruyemiş sizlere en taze ve doğal mısır kavurgası seçeneklerini sunuyor. Online kuruyemiş siparişlerinizi Hacıbaba Kuruyemiş sipariş sistemi ile verebilir, tazelik ve kalite garantisine Hacıbaba Kuruyemiş farkı ile ulaşabilirsiniz.

Kavurga Nasıl Yapılır?

Kavurganın yapılışı, mısırların toplanmasıyla başlar. Mısır taneleri koçanlarından ayrılarak temizlenir ve üzerlerinde olabilecek tarım ilaçları ile kirlerden arındırılır.

Mısır taneleri temizlendikten sonra kısa bir süre kaynatılarak yumuşatılır. Kaynama süresi mısırın çeşidine göre 30 dakika ile 1 saat arasında değişebilir. Haşlanan mısırlar daha sonra kurutulmak üzere serilir.

Mısır tanelerinin kaynatılma amacı, kavurma işlemi esnasında patlamalarını engellemektir. Birçok kişinin bileceği üzere mısır, yüksek ısıya maruz kaldığında iç kısmı patlar ve patlamış mısır haline gelir. Ancak kavurga, mısırın tane formunu koruması ile hazırlanan bir kuruyemiştir. Mısır taneleri yıkanmadan ve haşlanmadan kavrulduğunda istenen forma kavuşmayacaktır.

Kurutulan mısır taneleri, serildikleri yerden alınır. Kavurma için kullanılacak tepsi ya da tencere içerisine tereyağı eklenir ve yağ eriyene kadar ocakta tutulur. Yağ tamamen eridikten ve ısındıktan sonra haşlanmış mısır taneleri eklenerek karıştırılmaya başlanır. Tuzun da eklenmesi ile giderek rengi koyulaşan taneler altın sarısı olana kadar kavrulmaya devam eder.

Soslu şekilde hazırlanacak kavurgaya baharat ve tatlandırıcılar da bu aşamada eklenir. Acılık vermesi amacıyla toz kırmızı biber, sumak ya da karabiber eklenebilir. Ayrıca barbekü, hardal ya da diğer soslar da kullanılabilir.

Kavurga hazırlamanın püf noktası, mısırların altın rengine kavuşana kadar kavrulmasıdır. Kavurma işlemi kısa tutulursa istenen çıtır form elde edilemez, gereğinden uzun süre kavrulursa kararak kötü bir görünüm yaratır.

Kavurma sırasında yeterli miktarda tereyağı kullanılması gerekir. Aksi takdirde mısırlar yanarak kararabilir. Tereyağının yetersiz olması, mısırların dibe yapışmasına ve yanık kokmasına neden olur.

Hacıbaba online kuruyemiş siparişi ile tüm mısır kavurgası çeşitlerine tek tık ile ulaşabilirsiniz!

Kavurga Kilo Aldırır Mı?

Mısır kavurgası, mısır kullanılarak hazırlanan bir kuruyemiş çeşididir. Her ne kadar karbonhidrat içerse de 100 gramı yaklaşık olarak 86 kalori eder.

Diyet yapan ya da kilosuna dikkat etmek isteyenler kavurgayı ara öğün olarak kullanabilir. Ancak aşırı miktarda tüketimi, kalori dengesini ciddi şekilde bozabilir. Bu nedenle beslenme uzmanı ya da diyetisyeninize danışarak doğru miktarı belirlemeniz tavsiye edilir.

Haşlanmış 100 gram mısır için besin değerleri; yaklaşık 21 gram karbonhidrat, 3,4 gram protein, 1,5 gram yağ ve 2,4 gram lif şeklindedir. Lifli yapısı sayesinde kişinin kendini uzun süre tok hissetmesine yardımcı olan mısır, aynı zamanda potasyum ve magnezyum açısından da zengin bir besindir.

İçerdiği folik asit ve demir sayesinde fiziksel gelişimin yanı sıra zihinsel gelişime de katkıları olan mısırı her yaştan insan tüketebilir. Lifli besinler kilo kontrolüne yardımcı olur ve mısır, kansızlık yaşama ihtimalinizi ciddi şekilde azaltır.

Sindirim sistemini rahatlatması ile de tanınan mısır, özellikle yemek sonrasında az miktarda tüketildiğinde şişkinlik ve mide ağrısı gibi sorunların yaşanmasını engeller. Kabızlık ve ishal gibi bağırsak sorunlarına da olumlu etkileri bulunur.

Karbonhidrat bakımından zengin olması sayesinde enerjiyi arttırır. Vücudumuz, günlük hareketlerimiz için ihtiyaç duyduğu enerjiyi karbonhidrat yakarak elde eder ve kullanır. Aşırı enerji gerektiren spor ve antrenman gibi etkinlikler öncesinde 100 gram mısır tüketmek, kendinizi daha enerjik hissetmenize ve daha iyi performans göstermenize yardımcı olur.

Yukarıda detaylıca özetlediğimiz sebepler dolayısıyla kavurga, dikkatli şekilde tüketildiğinde kilo alımına neden olmaz. Ancak aşırı tüketim ve hareketsizlik, kavurga yolu ile alınan karbonhidratların yakılamamasına ve kilo alımına neden olabilir.

Kavurga Hangi Yöreye Ait?

Kavurga, Türk kavimlerine ve Anadolu’ya özgü bir kuruyemiş. Birçok farklı şekilde hazırlanan bu kuruyemişin ait olduğu yöreyi merak eden birçok kişi var.

İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da yaygın şekilde tüketilen kavurga için Anadolu’nun tamamına ait olduğu söylenebilir. Nevşehir, Malatya, Sivas, Yozgat ve Erzurum gibi kışı sert geçen illerimizde yoğun şekilde tüketilmektedir.

Protein bakımından zengin içeriğe sahip olması ve zorlu kış şartlarında protein ihtiyacının çok olması nedeniyle soğuk illerimizde daha çok tanınır. Birçok kişi, Türkler’in Anadolu’ya yerleşmesi sırasında beraberlerinde getirdikleri bir tarif olduğunu düşünmektedir.

Online kuruyemiş siparişleriniz için Hacıbaba Kuruyemiş web sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.

 

Yorum Yaz

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce denetlenir.

Popüler Ürünler