İşte Beklenen ay Ramazan sonunda geldi! 11 ayın sultanı, beraberinde sofralara bereketini de getirdi. Tozlu raflardaki yemek kitapları ortaya çıkıyor, en lezzetli yemek tarifleri pişirilmeye başlanıyor, özenli sofralar kuruluyor. Çorbalar, salatalar, nefis ana yemekler, zeytinyağlılar, tatlılar… Peki, günde sadece iki ogün yediriniz bu günlerde, bünyenize bu kadar çok yüklenmeniz ne derece doğru? Gün boyu aç kaldıktan sonra iftarda, kendinizi ve midenizi zorlayacak kadar yemeli misiniz gerçekten? Yoksa çok daha dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzenine mi ihtiyacınız var?
Ramazan ayında önemli olan; doyacak kadar, tüm besin gruplarını tabağınıza dahil ederek ve sağlıklı beslenmektir. Nasıl ki bünyesi kaldırmayan, hasta kişilerin oruç tutmaması gerektiği öğütlenmiş ise, oruç tutan kimselerin de sağlıklı beslenmeye özen göstermesi gerekmektedir.
Ramazanda sağlıklı beslenme menüleri yaratmanız için size önerimiz, kuruyemişleri beslenme düzeninize dahil etmeniz yönünde. Bu sayede hem daha dengeli beslenebilir hem de daha uzun süre tok kalmayı garantileyebilirsiniz.
Rafine Şekere Alternatif
Ramazan boyunca pek çoğumuz günlük beslenme düzenindeki şekerli, çikolatalı yiyecekleri özlüyor… Ara öğünlerin küçük kaçamakları, iftar ve sahur arasına sıkışıyor. İftar bittikten sonra tatlı niyetine, hatta daha kötüsü orucu açmak için bu tarz yiyecekleri yemeyi arzuluyoruz. Bu da aniden yükselen kan şekerine ve kısa süre sonra yeniden acıkmaya neden oluyor.
Bu gibi sağlıksız şekerler yerine önerimiz, menünüzde meyve kurularına yer vermeniz yönünde. Kuru üzüm, kuru incir, hurma ya da tropikal meyve kurularını Ramazan boyunca elinizin altında bulundurun. Meyve şekeri olan fruktoz açısında zengin olan bu kuru meyve seçenekleri, işlenmiş şekerli ürünlere sağlıklı bir alternatif oluşturur. Üstelik vitamin ve mineral açısından da zengindir.
Tatlıların Vazgeçilmezi
İlla tatlı yemek istiyorsanız, ve kuru meyveler sizi kesmiyorsa; ya da iftara misafir bekliyorsanız, ev yapımı tatlılar imdadınıza yetişebilir. Türk mutfağı tatlı açısından oldukça zengindir. En güzel tatlı çeşitleri de elbette lezzetli kuruyemişler aracılığı ile taçlandırılır.
İster tatlının katları arasında, ister üstünün süslenmesinde kullanın… Antep fıstığı, badem, ceviz ve fındık tatlılara çok yakışır. Baklava, künefe, sarma gibi tatlıların içerisinde; puding, güllaç, sütlaç, muhallebi gibi tatlıların da üzerinin süslenmesinde kuruyemiş kullanabilirsiniz. Tatlıya ekleyeceğiniz kuruyemiş, ondan alacağınız keyfe aynı zamanda sağlık katmış olacaktır. Bu sayede şeker alımı dengelenecektir.
İftar Sonrası Atıştırmalıklar
İftar sonrasında uzayıp giden sohbetlere, lezzetli atıştırmalıklar yakışır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, fazla yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durmak. Cips gibi trans yağ içeren ve gereğinden fazlaca tuzlandırılmış gıdalar bünyenize zarar verir. Üstelik sizi çok daha fazla susatır.
Bu gibi gıdalar yerine kuruyemiş tercih edebilirsiniz. Antep fıstığı, ay çekirdeği, leblebi gibi kuruyemişler, iftar sonrası televizyon keyfinize eşlik etmek için idealdir. Bunların yanında kalorisi düşük bir abur cubur olarak mısır patlatabilirsiniz.
Sahurda Fazladan Enerji İçin Kuruyemişler
Sahur, bünyenizi ertesi günün uzun açlık sürecine hazırlandığınız bir öğün. Bu nedenle de belki de iftardan çok daha önemli. Sahurda yediklerinizin sizi gün boyu tok tutacak nitelikte olmalıdır. Özellikle protein açısından zengin ve enerji verici besinleri sahurda tercih etmelisiniz.
Kuruyemişlerin protein açısından da zengin olduğunu biliyor musunuz? Kabak çekirdeği ve fıstık bu kuruyemişlerin başında geliyor. Yiyeceğiniz bir ölmetin ya da köftenin yanına biraz da bu kuruyemişlerden ekleyin. Sahurda ayrıca gün boyu ayakta kalmanızı sağlayacak enerji kaynaklarına da ihtiyacınız var. Tropikal meyveler bu noktada imdadınıza yetişebilir.